Op 28 mei 1940 had het Belgisch leger gecapituleerd en werden de tienduizenden krijgsgevangenen weggebracht. Velen werden op mars gezet richting Nederland om daar op boten geplaatst te worden richting Duitsland.


Oudenbosch - Bosschendijk, een 20 km van Willemstad. De man met de fiets is een krijgsgevangen Belgische aalmoezenier.
Foto - Facebook - Oude foto's en feiten uit Halderberge.

In mei 1940 trokken de vele voorbijvarende schepen op het Hollands Diep de aandacht van inwoners van Willemstad. Het waren grote schepen, zgn. rijnaken, propvol met voornamelijk Belgische krijgsgevangenen en een minderheid Franse krijgsgevangenen. Deze gevangenen werden via de grote rivieren naar Duitsland vervoerd. Vanuit onder meer het Gentse werden de gevangen militairen naar Walsoorden gebracht. Deze tocht verliep deels per tram, deels te voet, via Axel en Zaamslag en verder naar Walsoorden.

Hier werd ingescheept en ging de reisweg via een kanaal door Zuid-Beveland, het Hollands Diep, de Waal en de Rijn richting Duitsland. Af en toe legde een van deze schepen aan in Willemstad om water in te slaan.










































Men had de Duitse Ortskommandant van Willemstad er reeds op gewezen dat er op 13 mei 1940 Duitse magneetmijnen waren afgeworpen in het Hollands Diep. Maar hij had hieraan geen verdere aandacht geschonken.


Op 28 mei 1940 had het Belgisch leger gecapituleerd en werden de tienduizenden krijgsgevangenen weggebracht. Zoals hierboven vermeld, gebeurde dit onder meer per schip. Rond 9 uur in de voormiddag, op donderdag 30 mei 1940, vertrok uit Walsoorden een konvooi dat uit vier schepen bestond. C. van Nispen schrijft dat hij voor een groot deel van zijn bijdrage steunde op een anoniem ooggetuigenverslag dat door een Belgische militair, vermoedelijk een aalmoezenier, was opgesteld.



Het schip “Rhenus 127” vaarde als tweede in het konvooi. De daareven vermelde militair die dit verslag schreef, bevond zich op het derde schip, juist achter de “Rhenus 127”. Op dit schip bevonden zich uitsluitend Belgische militairen. Volgens dit verslag was aan de krijgsgevangenen meegedeeld dat de eerste halte tijdens de reis naar Duitsland Dordrecht zou zijn.


Omstreeks 19.20 uur op 30 mei 1940 klonk er plots een vreselijk luide knal die in Willemstad de huizen deed daveren: de “Rhenus 127” was op één van de magnetische mijnen gelopen die de Duitsers hadden gedropt!

Onze onbekende Belgische militair schreef, althans volgens C. van Nispen, dat honderden drenkelingen in het water dreven en dat anderen, samen met het opengereten schip, in de diepte zonken. Het was een hels tafereel: de “Rhenus 127”, de kiel opengereten, richtte zich met de voorsteven even op en vormde met de achtersteven als het ware een rechte hoek. Er ontstond grote paniek op het overvolle, zinkende schip: geschreeuw, gekrijs, angstkreten en daar bovenuit het aanhoudende gehuil van de scheepssirene…

Daar geen inschepinglijsten werden opgesteld, is niet geweten hoeveel Belgische militairen aan boord waren. Men kan geredelijk aannemen dat er per schip circa 1200 personen aan boord waren.

De “Rhenus 127” zonk op vrij korte tijd zo?n 700 meter ten noorden van Willemstad en circa 300 meter uit de wal.


We laten de ooggetuigen, d.w.z. de militairen, waarbij verschillende “brancardiers”, die van op de twee volgende schepen de ramp meemaakten, aan het woord.



“De brancardiers op het andere schip zagen nu een bruine massa rondspartelen in het schuimende en golvende water: tientallen soldaten waarvan sommige poogden te zwemmen. Maar het koude water, de dichtsluitende soldatenjassen en de loodzware soldatenschoenen beletten een langdurige inspanning; zij spoelden

verder mee met de verschillende stromingen van de watergeulen. Men stond machteloos: er was geen hulp te bieden. De priesters [de aalmoezeniers] prevelden herhaalde malen de woorden “Ego te absolvo”… Touwen of reddingsboeien waren er niet. Zij [de militairen op de andere schepen] moesten hulpeloos toezien hoe hun kameraden verdronken.”













De ontploffing was niet alleen in Willemstad gehoord en gevoeld, maar werd ook waargenomen tot ver daarbuiten, zelfs tot in Fijnaart.

Aan wal werd het eerste groot alarm gegeven door de Nederlandse Luchtbeschermingsdienst en vervolgens door de Duitse Kommandant van Willemstad. Met militaire motorbootjes werd ter hulp gesneld. Ook de vissers en andere mensen uit Willemstad schoten met hun boten en scheepjes ter hulp. De drenkelingen waren helaas zo talrijk dat redding een haast hopeloze zaak scheen. Om de ramp nog erger te maken, stroomde uit de “Rhenus 127” olie! Ik citeer C. van Nispen: “Vaak moesten ze [de drenkelingen] aan de kleren worden opgeheven omdat de uitgestoken handen te glad [te vettig van de olie] waren om hen zo in de boten te trekken. Dokter Schiphorst schrijft dat sommigen van de redders zo in hun taak opgingen dat zij overboord sprongen om de zinkenden het hoofd boven water te houden. Een Duitse soldaat had een Belg met zijn tanden bij de haren vast en trachtte tegelijk met een hand een tweede Belg van de verdrinkingsdood te vrijwaren.”


Andere getuigenverklaringen zijn echte gruwelverhalen. Alfons Leyssens die aan boord van de “Rhenus 127” was, verwoordde later het drama aldus: “Een verschrikkelijk schouwspel dat geen mens, zelfs geen overlevende van de ramp, in staat is te beschrijven. Ik stond op het dek toen het schip met een hevige slag in tweeën gescheurd werd door de ontploffing van de mijn. Meters hoog vloog ik de lucht in, beschreef een kleine boog zodat ik in het water terecht kwam. Ik ging zo diep dat ik juist op tijd aan de oppervlakte verscheen om te ademen. Maar daar zag ik dat ik een dijbeen in handen had: heel waarschijnlijk van een der Duitse wachten die zich op het schip bevonden, want rond het been bevond zich een stuk grijs uniform. Uit vrees voor verdere ontploffingen zwom ik van het schip weg, ondertussen uitziende naar een balk of stuk hout waaraan ik me zou kunnen vastklampen om wat uit te rusten. Maar niets, niets dan splinters hout die op het water dreven. Ik was op 1000 meter van de oever en moest blijven rondzwemmen om boven te blijven. Tot eindelijk een vissersboot naderde en een reddingsboei uitwierp naar een soldaat die in mijn nabijheid was. Juist als deze de reddingsboei wilde grijpen, zonk hij en verdween. De band werd ingehaald en naar mij geworpen. Zo werd ik gered …”


Ook de burgers kwamen ter hulp. De aan land gebrachte drenkelingen kregen de eerste zorgen toegediend en kleer- en linnenkasten werden leeggemaakt om de soldaten droge en propere kleding te geven. Inwoners van Willemstad zetten koffie en thee, smeerden boterhammen à volonté, en, wat sommige van de geredden het meest smaakte, was een sigaret.


Ook uit naburige gemeenten kwam al snel hulp. Er werden met spoed maatregelen getroffen om de zwaargewonden naar ziekenhuizen te vervoeren. Lichtgewonden werden ter plaatse verzorgd onder meer door de reeds vermelde dokter Schiphorst uit Willemstad, door de dokters Van Schaik en De Ruiter uit Klundert, dokter De Visser uit Fijnaart, de dokters Kock, Van der Linden en Van der Velden uit Zevenbergen en de dokters Westerweel en Strengers uit Dinteloord. Van overal kwamen er verpleegsters en helpsters opdagen. De geredde soldaten werden bij de burgers thuis opgenomen om er verzorgd te worden. Het was, in drie woorden: één grote solidariteitsactie, die ver boven alle politiek of geloof uittorende.


C. van Nispen geeft in zijn bijdrage een uitgebreid relaas van deze ramp en van alle inspanningen die de inwoners van Willemstad en omliggende gemeenten zich getroostten om de honderden overlevenden op te vangen, te verzorgen en te helpen.


Op zaterdag 1 juni 1940 had, volgens C. van Nispen, in het katholiek parochiekerkje van Willemstad een dienst plaats voor de drie eerste Belgische militairen die bij de ramp waren omgekomen. Ze werden in Willemstad begraven. Duitse soldaten bewezen de doden militaire eer op het kerkhof met drie salvo’s!

Op zondag 2 juni 1940 liepen om 8.15 uur andermaal twee rijnaken voor Willemstad op een mijn. Er waren gelukkig geen gevangenen aan boord. Nog dezelfde dag, om 15.30 uur, liep een Duits motorbootje op een mijn. De ontploffing was zo hevig, dat van de twee Duitse soldaten die aan boord waren, niets werd teruggevonden.

Op 5 juni 1940 stuurde de Duitse Ortskommandant een officieel schrijven naar de burgemeester van Willemstad: “Es ist mir ein Bedürfnis, Ihnen und der gesamten Bürgerschaft von Willemstad, insonderheit aber den hilfsbereiten und tapferen Frauen und Mädels, für die durch die Minenexplosion am 30. Mai 1940 erforderlich gewordene Hilfe am Rettungswerk der belgischen Kriegsgefangenen, meine volle Anerkennung auszusprechen. Die gezeigte Einsatzbereitschaft und der an den Tag gelegte Opfermut haben die edle Gesinnung der Bevölkerung gezeigt. Ich darf Sie bitten, dieses Schreiben nach Übersetzung in die holländische Sprache durch Aushang der Einwohnerschaft zur Kenntnis zu bringen.”


Er wachtten echter nog triestige dagen: de berging van de vele lijken. Begin juni 1940 werden de eerste doden opgevist uit het Hollands Diep. Om het afdrijven van de lijken te voorkomen gingen dagelijks een aantal personen op zoek naar verdronkenen. Er werden ploegen samengesteld om deze onaangename karwei uit

te voeren. Eén ploeg ging op het water de lijken opsporen, aan het bootje vastmaken en vervolgens naar de wal brengen. Een tweede ploeg, aan land, moest de persoonlijke bezittingen en naamplaatjes van de doden recupereren. Ten slotte was er nog een derde ploeg die de graven moest delven.


De lijken spoelden niet alleen in Willemstad aan, maar in bijna alle gemeenten langsheen het Hollands Diep. Eén van de schippers die lijken ging opvissen vertelde o.m. “Ik herinner me nog een keer dat we zeven lijken tegelijk moesten slepen en dat we niet tegen de stroom opkonden […] Het gezicht van de man die met open ogen naar mij toegewend lag, zal ik nooit vergeten, ook weet ik nog dat ik tegen hem praatte […] Het werk dat de anderen moesten doen was ook verre van gemakkelijk. Denk je maar eens in: uren door het riet en de komen. Op het laatst werd het vinden vergemakkelijkt door de meeuwen en de kraaien, en eenmaal dichterbij gekomen door de wolken vliegen.”


De identificatieplaatjes en de persoonlijke bezittingen van de opgevisten werden gereinigd, ontsmet, afzonderlijk verpakt en aan het Rode Kruis bezorgd. C. van Nispen vermeldt in zijn bijdrage, dat op zaterdag 1 juni 1940 voor de eerste Belgische soldaten een lijkdienst werd opgedragen (zie hierboven). Wat verder in dezelfde bijdrage vinden we echter: “Op 4 juni (9) werden de eerste twee lijken geborgen; zij werden nog in een kist begraven. Op 5 juni moesten 15 lijken begraven worden, enkele daarvan konden nog gekist worden; de overigen vonden in een massagraf hun laatste rustplaats. ?s Anderendaags weer 31 lijken […] Op 7 juni bereikte men het trieste record van 32 …”.

Waardoor dit verschil in data is ons onbekend. Een schrijf- of tikfout? Een slecht begrepen verklaring of mededeling?


Bij het bergen van de “Rhenus 127”, einde augustus 1940, werden nog 22 zwaar verminkte lijken gevonden, waaronder de Duitse schipper. Vijf onder hen konden niet meer worden ge•dentificeerd. De begrafenis van deze slachtoffers vond plaats in een massagraf. De lijken waren niet gekist, werden met twee op elkaar gestapeld en vervolgens bestrooid met ongebluste kalk … We mogen hierbij niet uit het oog verliezen dat deze lichamen reeds een drietal maanden, in volle zomer, in het water lagen.


De “Rhenus 127” werd later geborgen en hersteld (!) en is onder de naam “Grebbeland” terug in de vaart gekomen. Later werd deze boot omgebouwd tot “Kerkschip”.


( Tekst- Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen )

( Foto's www.)

( Bidprentjes - eigen verzameling.)



Rijnaken volgeladen met Belgische krijgsgevangenen.

De Rhenus 127, een paar dagen na de ramp.

De oorspronkelijke begraafplaats op het kerkhof van de Protestante kerk van Willemstad, NL.

Foto's BEL-MEMORIAL.

Het monument ter ere van de omgekomen militairen te Willemstad.

Slachtoffers van de scheepsramp Rhenus in Willemstad,
Noord-Brabant, Nederland op 30.05.1940.


Lijst volgens wardeadregister.be
Onvolledig en waarschijnlijk met fouten.

Wat opvalt bij de slachtoffers is allereerst de overlijdensdatum (volgens wardeadregister.be). Weinigen hebben de datum 30.05.1940, de dag van de ramp zelf en de datums lopen op tot in oktober. Veel zijn maanden later nog uit het water gehaald.
Veel van de slachtoffers behoorden tot de regimenten die aan het afleidingskanaal (Schipdonkkanaal) slag hebben geleverd.
7de Jagers te voet, 8ste Jagers te voet, 9de Jagers te voet, enz.

Deze lijst bevat niet de 12 onbekenden Belgische soldaten die begraven zijn te Willemstad.
Als de 12 onbekenden ook slachtoffer waren komt de lijst momenteel op
149 gekende slachtoffers
12 onbekende slachtoffers
totaal 161 slachtoffers.

Volgens de opgave van de Duitse bezetter kwamen er 167 om het leven. Het vermoedelijke aantal slachtoffers ligt rond de 200.

1.

Baetens Florimond
13/11/1913
Duffel

107/81822
Soldaat
6/II/15 Linie

2.
Balcaen Maurice
12/04/1908
Petegem-aan-de-Leie

109/73389
soldaat
39ste linie

3.
Barbieux Camille
21/08/1909
Havré

125/48592
korporaal
12/III/7de jagers te voet

4.
Beautrix Georges
12/07/1911
Anderlues

127/78512
soldaat
6/II/9de jagers te voet

5.

Beine Jan Jozef
12/09/1919
Gingelom

111/89746
soldaat
11de linie

6.

Beugnies Alfred Augstin
06/02/1908
Havré

125/47079
soldaat
9/III/7 Jagers te voet

7.
Bornkessel Henri Joseph
12/04/1913
Seraing

280/4733
soldaat
7de linie

8.

Botte Maurice Jules Ghislain
06/08/1907
Godarville

127/71886
soldaat
4de regiment Ardeense jagers

9.

Branswijck Theodoor Marcel
15/10/1919
Nederename

102/94414
soldaat
2de linie

10.

Brasseur Robert Jules Joseph
07/08/1913
Havré

127/81511
korporaal
13/IV/6de jagers te voet

11.

Bulpa Charles
28/09/1914
Montignies-sur-Sambre

127/83594
sergeant
5/II/6de jagers te voet

12.

Cappaert Nestor, C.L.
25/04/1916
Sint-Niklaas

280/4881
Priester-brancardier
7de linie

13.

Capron Emile Henri
24/10/1911
Ghislenghien

127/78437
soldaat
9de Jagers te voet

14.

Carlier Gaston Adelin Louis
04/01/1911
Wasmes-Audemez-Briffœil

127/78438
soldaat
9de Jagers te voet

15.

Casteels Frans Domien
25/04/1915
Breendonk

107/84210
soldaat
14/IV/15 Linie

16.

Ceulemans Theofiel
30/07/1912
Bonheiden

107/80316
soldaat
7de linie

17.

Claes Pierre Arnold Marie
01/01/1920
Hasselt

111/90110
korporaal
12/III/11 Linie

18.

Clement Raoul Oscar Noël Georges
24/12/1908
Mont-sur-Marchienne

126/76540
soldaat
5/II/8 Jagers te voet

19.

Cluytens Simon Constant
27/06/1913
Mechelen

107/81797
soldaat
6/II/15 Linie

20.

Coenen Guilielmus Martinus
24/04/1915
Borgerhout

158/16476
soldaat
8ste artillerie

21.

Colard Roger Pierre Joseph
19/08/1912
Lodelinsart

113/51705
korporaal
19de linie

22.

Colin Marcel
18/01/1913
Brasménil

127/81612

soldaat
9de Jagers te voet

23.

Compeyn Georges Louis Joseph
28/06/1911
Cordes


127/78441
soldaat
9de Jagers te voet

24.

Cools Ludovicus
07/11/1910
Winkelomheide – Geel

107/80317
soldaat
7de linie

25.

Crabbe Nabor Gerard
31/07/1911
Oostnieuwkerke


151/37003
soldaat
7de artillerie

26.

Dachelet Leon Ghislain
21/12/1912
Hanret


113/50334
soldaat
19de linie

27.

De Backer Antoon Jozef
10/06/1905
Kruibeke

Eerste Sergeant Majoor
3/I/7 Linie

28.

De Block Paul Aloïs
23/02/1913
Stekene


102/85875
sergeant
7de linie

29.

De Buysere Léon Albert
08/02/1915
Tielt

158/16477
soldaat
8ste artillerie

30.

De Cock Georges Carolus Gustavus Eugenius
08/03/1910
Gent

184/2559
korporaal
9de Jagers te voet

31.

Decauwer Cyriel
31/08/1912
Temse

107/80835
soldaat
15de linie

32.

Dechene Gerard
14/01/1911
Herderen

131/83679
soldaat
1ste karabiniers

33.

De Herdt Frans August
31/08/1912
Duffel

107/81101
soldaat
7/II/15 Linie

34.

De Messemaecker Cyriel Theophiel
14/12/1913
Lokeren

102/86047
soldaat
2de linie

35.

De Quirini Paul Marie Joseph Albert
15/04/1915
Schaarbeek/ Schaerbeek

280/5572
Aalmoezenier
4 Geneeskundig Korps

36.

Delvaux Armand
17/08/1908
Gilly

107/73897
korporaal
7/II/44 Linie

37.

Demol Raoul
23/07/1910
Hornu

127/76254
sergeant
9de Jagers te voet

38.

Derouck Sylva

39.

De Rijcke Kamiel Julien
03/12/1912
Kerksken

Soldaat

40.

Derveaux Gustave Michel

05/04/1906
Lauwe

184/9062
soldaat
4de Bataljon Transmissietroepen

41.

Devadder August
19/08/1914
Boutersem

107/82476
sergeant
9/III/15 Linie

42.

Dewez Felix Marcel
15/12/1908
Monceau-sur-Sambre

116/71196
soldaat
8ste Jagers te voet

43.

Dobbelaere Maurits Joannes
01/07/1912
Vinderhoute

107/81799
soldaat
6/II/15 Linie

44.

Drappier Gérard Marie Joseph
27/12/1909
Doornik

127/74850
korporaal
9de Jagers te voet

45.

Dubois Léonard
15/11/1909
Thieu

125/58520
soldaat
7de Jagers te voet (?)

46.

Dupont Albert Domien
02/07/1916

Zandbergen

107/84777
soldaat
7/II/7 Linie

47.

Everaert Felix
05/05/1907
Anderlecht

183/15997
soldaat

1 Lu. (Aé. M.)

48.

Falque Gustave Joseph Ghislain
24/12/1909
Marchovelette

113/46790
soldaat
8/II/13 Linie

49.

Fleurus Alfons Joseph
01/05/1920
Sint-Pieters-Leeuw

111/91190
soldaat
11de linie

50.

Flou Remi Medard Cornelis
25/12/1909
Vlamertinge

127/75320
soldaat
9de Jagers te voet

51.

Folmer René
13/09/1908
Marchienne-au-Pont

127/73124
sergeant
8ste Jagers te voet

52.

Laurent Lucien
19/03/1913
Wilrijk


111/81869
sergeant
8/II/15 Linie

53.

Gilleir Pieter Jozef Jaak
15/05/1913
Antwerpen

105/81540
soldaat
2/I/17 Linie

54.

Ghislain

28/01/1911
Namen

110/80231
soldaat

5de regiment Ardeense jagers

55.

Gos Joseph Maurice

27/06/1908
Châtelineau

126/71192
soldaat
8ste Jagers te voet

56.

Hardy Fernand Joseph
06/08/1908
Froidchapelle

139/24035
wachtmeester
2de Ardeense jagers

57.

Hendrix Jean Hubert Arnold
07/04/1914
Waremme

114/39487
sergeant
9/III/21 Linie

58.

Hennebert Léopold Ghislain Joseph
22/07/1911
Forest

127/78464
soldaat
3de Jagers te voet

59.

Herbots Emiel Alphonus Paul
12/09/1919
Sint-Truiden

111/89270
sergeant
14/IV/11 Linie

60.

Hontiens Antoine Herman

03/01/1918
Zepperen

111/88530
korporaal
6/II/11 Linie

61.

Hotton Georges Louis Emile

03/01/1909
Popuelles

127/75331
soldaat
3de Jagers te voet (?)

62.

Hutsebaut Richard
19/09/1910
Evergem

151/36447
soldaat
7de artillerie

63.

Istace Jules Hubert
06/02/1909
Paliseul

289/4117
soldaat
20ste Compagnie Transmissietroepen

64.

Ivens Charles Louis Joseph
30/08/1917
Huy

297/369
sergeant

1/I/6 Jagers te voet

65.

Jacques René
02/01/1911
Ursel

151/37108
soldaat
7de artillerie

66.

Jansens Joannes Constantinus
18/11/1919
Heultje

152/22849
korporaal
14/IV/15 Linie

67.

Janssens Raymond
09/06/1913
Mechelen

107/81803
soldaat
6/II/15 Linie

68.

Janssens Hendrik Louisa Frans
05/02/1915
Mechelen

107/84236
soldaat
7de linie

69.

Konings Adrianus Cornelis
26/08/1916
Goirle (NL)

107/88415
soldaat
11/III/7 Linie

70.

L’Hair Frans
19/08/1919
Antwerpen

?
soldaat
8/II/7 Linie

71.

Lambelin Daniel
13/06/1912
Molenbaix

127/81957
sergeant
10/III/6 Jagers te voet

72.
Lamy Jean Alcide Marguerite
05/06/1912
Houffalize

110/80793
korporaal
4/I/4de Ardeense jagers

73.

Laporte Frans
17/05/1917
Begijnendijk

107/85384
soldaat
7de linie

74.

Lavis Sylvain Felecien Ghislain Joseph
24/12/1908
Mont-Gauthier

113/44194
sergeant
5/II/44 Linie

75.

Lelievre Georges Clement Marie
28/06/1914
Strépy-Bracquegnies

125/53312
soldaat
4de Jagers te voet

76.

Leroi Alfons
10/02/1914
Rutten


280/4786
soldaat
2/I/7 Linie

77.

Loozen Firmin

(Jacobus Firminus)
25/11/1917
Nieuwrode

111/88542
soldaat
11de linie

78.

Loriers Ferdinand Bruno Karel
14/04/1911
Antwerpen

105/81365
soldaat
13/IV/17 Linie

79.

Martens Charles Antoine Clement Alfred
31/08/1913
Hasselt

111/82064
soldaat
13/IV/15 Linie

80.

Martin Eugene René Georges
03/09/1913
Jumet

113/51717
soldaat
19de linie

81.

Meerberghs Jozef Lodewijk
23/08/1917
Lier

107/86828

soldaat
7de linie

82.

Merchie René
04/03/1916
Edelare

279/6343
soldaat
17de linie
(Volgens bidprentje)

83.

Mercier Antoine Alphonse
21/01/1909
Buissenal

127/74918
korporaal

9de Jagers te voet

84.

Merlin Maurice Jules
28/01/1906
Herseaux

 

107/72995
korporaal
7/II/44 Linie

85.

Michiels August
20/10/1906
Putte

 

108/74099
soldaat
11/III/11 Linie

86.

Moers Jan Joseph
31/08/1915
Broekom

101/83569
soldaat
Cie. Int./2 D. Ch. A.
Ardeense Jagers

87.

Nasdrovisky Rene Jules Vital

24/02/1910
Ath

127/77291
soldaat
9de Jagers te voet

88.

Neefs Desiderius Maria Josephina Jacob Paul
12/10/1907
Mechelen

280/745
soldaat brancardier
15de linie

89.

Neirynck Philibert Camiel August
21/02/1913
Maldegem

 

107/81804
soldaat
6/II/15 Linie

90.

Nijs Joseph
08/12/1912
Zichem

 

107/81745
soldaat
15/IV/15 Linie

91.

Noben Emiel Ferdinand
16/06/1913
Hoelbeek

101/81641
soldaat
29ste linie

92.

Petit Leopold Gilles Joseph
14/07/1912
Buissonville

113/49880
soldaat
19de linie

93.

Pierart Alfred Alexandre Emile
26/04/1909
Genly

125/48375
soldaat
12/III/7 Jagers te voet

94.

Pipart Rodolphe Antoine Charles
07/04/1908
Doornik

 

127/74926
soldaat

1/I/9de Jagers te voet

95.

Pirard Nicolas Octave Joseph

17/08/1906
Ayeneux

 

280/371
soldaat
8/II/13 Linie

96.

Praile Léopold Jean Victor Ghislain
31/03/1915
Namen


277/1396
soldaat
2de Ardeense Jagers

97.

Rams Frans Ludovicus
25/07/1919
O.L.V. Wavrer

soldaat
7de linie.

98.

Renaerts Emile Lambert
19/12/1917
Zepperen

 

111/88555
korporaal
11de linie

99.

Romain Marcel Joseph
27/08/1913
Pironchamps

113/51726
soldaat
19de Linie

100.

Richard Lucien
27/12/1909
Frasnes lez Buissenal

soldaat
9de jagers te voet

101.

Rosseels Georges Franciscus

21/05/1920
Waasmunster

107/88232
soldaat

8/II/7 Linie

102.

Sauvage Adhémar
18/07/1915
Basècles

127/84008
soldaat
3de Jagers te voet

103.

Schats Frans Maria Willem
19.02.1920
Antwerpen

104.

Schellaert Bernard Jan Baptist
07/03/1911
Erpe

187/1932
soldaat
15de linie

105.

Servais Maxime Henri
18/01/1917
Brussel

111/88154
korporaal
11de linie

106.

Simon Raymond
28/09/1913
Doornik

127/82273
soldaat
6de Jagers te voet

107.

Simon Pierre
03/02/1919
Thiméon

soldaat

108.

Slenders Joannes Matheus
07/05/1912
Hamont

 

?
soldaat
7de linie

109.

Stevens Florent
14/04/1909
Gilly

126/72583
soldaat
8ste Jagers te voet

110.

Stevens René

22/01/1915
Sint-Gillis-Waas

107/83860
soldaat
6/II/15 Linie

111.

Taeymans Leo Cornelius
12/07/1914
Schilde

?
korporaal
15de linie

112.

Teirlinck Jan Jozef

05/10/1914
Opwijk

 

107/82510
sergeant
6/II/15 Linie

113.

Tijskens Michaël Willem

11/07/1920
Lommel


111/90472
sergeant
11de linie

114.

Torfs Jan

03/03/1919
Antwerpen

 

?
korporaal
6/II/7 Linie

115.

Trussart Benjamin Joseph Ghislain
21/02/1909
Marchovelette

113/46792
korporaal
11/III/44 Linie

116.

Tureluren Albert Louis (Albertus Ludovicus)
12/05/1915
Lummen

111/85260
soldaat
7de linie

117.

Van Biesen Cornelius Frans
10/10/1906
Moorsel

?
soldaat
6/II/11 Linie

118.

Van Cauwenberge Rene
01/05/1920
Oombergen

102/95128
soldaat
2de linie

119.

Van De Velde René Henri
13/01/1913
Kalken

102/86685
soldaat
1/I/22 Li.

 

120.

Van Den Bergh Frans Jozef
28/06/1913
Boom

105/81960
soldaat
3/II/17 Li.

121.

Van Den Bossche François
18/10/1913
Schaarbeek

105/85565
soldaat
2/I/5 Linie

122.

Van Geel Leopold

23/02/1914
Sint-Truiden

101/83597
soldaat
29ste linie

123.

Van Herck Jean Louis
18/10/1919
Borgloon

111/90975
soldaat
11de linie

124.

Van Hoof Albert August
08/09/1915
Itegem

107/83577
sergeant
9/III/15 Linie

125.

Van Hyfte Ghislain Elodie
01/12/1913
Oedelem

279/4553
soldaat

22ste linie

126.

Van Oosten Willem Karel Herbert
30/10/1913
Lanaken

 

107/82058
soldaat
9/III/15 Linie

127.

Van Tongel Eduardus Martinus
01/11/1913
Merksem

108/81886
soldaat
5de linie

128.

Vanacken Arthur Jean Auguste Eugenie Ghislain
04/01/1906
Waremme

108/73763
soldaat
10 R./2 Grg. Hu. T.

129.

Vandemergel Alfons Rudolf Julien
10/11/1908
Opbrakel

289/2304
soldaat
4 Bon. T. Tr.

130.

Vandenbossche Hubert Jean-Baptiste Octave
04/08/1909
Etikhove

127/74232
soldaat
9de Jagers te voet

131.

Vandendriessche Cyriel
03/10/1906
Ichtegem

108/74120
soldaat
2 R./1 Grg. Hu. T.

132.

Vandermeersch Desiré Pierre Gustave

23/05/1910
Doornik

 

127/76302
soldaat
9de Jagers te voet

133.

Vanderstegen Emile Louis Emerance
24/10/1919
Leest

107/88126
soldaat
3/I/7 Linie

134.

Vanderweerdt Gilbert Maria Mattheus
21/05/1916
Grimbergen

111/90479
sergeant
11de linie

135.

Vanormelingen Franciscus Albertus Josephus
20/02/1917
Alken

111/88569
soldaat

6/II/11 Linie

136.

Van Winghe Emile Louis Emerance
24/10/1919
Leest

Soldaat
7de linie

137.

Verbrugghe Alfons Albert Arthur
04/09/1913
Mechelen

107/82031
soldaat
8/II/15 Linie

138.

Verhelle Mauritius Hieronymus
05/07/1908
Zwevezele

279/2554
23ste linie

Korporaal Geneeskundige compagnie

139.

Verheyden Theofiel Joseph Albert

05/02/1917
Lubbeek

280/4882
soldaat brancardier
4/I/7 Linie

140.

Verstraete André René Isidoor
02/07/1914
Oostrozebeke

151/39003
soldaat
10/IV/7 A.

141.

Verstraeten Eduard Alphons Albert
16/05/1915
Keerbergen

107/84376
soldaat
15de linie

142.

Verstraeten Marcel Edward

09/09/1913
Keerbergen

107/82441
soldaat
8/II/15 Linie

143.

Verstrepen Frans Maria Lodewijk

25/05/1912
Mechelen

107/81302
soldaat
13/IV/15 Linie

144.

Vervynckt Albert Michaël
07/08/1915
Burnside, South Lanarkshire, Scotland (GB)

107/84112
soldaat
15de linie

145.

Vincent Joseph Auguste Ghislain
05/07/1919

Philippeville

277/1585
soldaat
4 Te. Int. K.

146.

Vlaeminck Emilius Jozef
12/08/1910
Borbeke

289/4257
soldaat
4 Bon. T. Tr.

147.

Winand Alphonse Pierre Joseph
12/05/1908
Noville (LUX)

289/2460
korporaal

20 Cie. T. Tr.

148.

Wuidart Arthur Marie Joseph
02/12/1912

Longvilly

110/82997
soldaat
4/I/5de Ardeense jagers

149.

Zurings Guilielmus Julianus
10/03/1914
Borgerhout

107/82985
soldaat
6/II/15 Linie